Wildplukregels

   

  #1 Pluk altijd met liefde en respect voor de natuur en de omgeving!

  • ●  Check eerst of de plant op de Rode Lijst van beschermde of kwetsbare planten staat. Zo ja, niet plukken.

  • ●  Pluk alleen dat wat je nodig hebt en gaat gebruiken

  • ●  Pluk alleen als er veel van dat soort staan

  • ●  Pluk verspreid over een groter gebied (niet alles op 1 plek plukken)

  • ●  Snijd/knip de plant voorzichtig en met aandacht af, zodat deze gewoon weer door kan groeien

  • ●  Zorg dat je andere planten niet beschadigd, ga zorgvuldig om met de omgeving

  • ●  Wees lief voor de dieren, verstoor ze niet om aan je wildpluk te komen

  • ●  Laat de natuur altijd mooier achter dan je het aantreft. Zie je bijvoorbeeld een verdwaald stukje plastic liggen tijdens je wandeling? Neem dit mee om weg te gooien <3

    #2 Veiligheid

  • ●  Pluk alleen wanneer je 100% zeker weet dat deze soort eetbaar is!! Ben je er niet helemaal zeker van? Laat deze maar staan. Sidenote: Voor determinatie is het soms wel handig om iets te plukken. Pluk dan alleen wat nodig is om goed te kunnen determineren.

  • ●  Neem altijd een veldgids mee om soorten te kunnen determineren.

  • ●  Zorg dat je thuis meerdere wildplukboeken hebt, zodat je gevonden soorten kunt vergelijken.

  • ●  Heb altijd een opgeladen telefoon bij je om internet of een plantenapp te kunnen raadplegen

  • ●  Laat je niet verleiden door de fantastische vormen, kleuren en geuren van de natuur. Dat wat er voor het oog eetbaar uitziet, hoeft voor het lichaam niet altijd een feest zijn.. Wees voorzichtig en hou kinderen in de gaten als je samen op stap gaat. Laat ze niet alles zomaar in hun mond steken!

  • ●  Wilde eetbare natuur is net als ander eten wat je in de supermarkt koopt: er kunnen allergische reacties optreden. Probeer daarom altijd eerst een kleine hoeveelheid om te kijken hoe je hierop reageert.

  • ●  De kunst van wildplukken zit ‘m in aandacht en heel veel herhaling. Dus heb geduld, blijf herhalen en dubbelchecken of je de juiste soort voor je hebt en ga ook eens mee op een live wildplukwandeling of volg andere workshops.

  • ●  Zorg dat je wildpluk schoon is voordat je het verwerkt in je maaltijd. Was het eerst door het goed te spoelen met water. Je kunt eventueel wat natuurazijn of baking soda toevoegen aan het water om het extra schoon te krijgen. Daarnaast helpt verhitting door te koken, bakken of stomen ook om ongewenste bacteriën te doden.

  • ●  Let als je zwanger bent extra op! Verhitten van je wildpluk is aan te raden om toxoplasmose te voorkomen.

  • ●  Wees je bewust van de plekken waar je plukt. Dat wil zeggen: niet langs drukke wegen (ivm uitlaatgassen), niet direct langs het voetpad (ivm honden) en niet op vervuilde grond of op plekken waar bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.

  • ●  Ga je in Limburg, Groningen of Duitsland plukken? Daar komen vossen met vossenlintworm voor wat zich verspreid via hun uitwerpselen. Pluk daar voor de zekerheid altijd boven de knie.

    #3 De Wet

  • ●  In de wet valt wildplukken onder diefstal of stroperij. Maar... Met mate wildplukken voor eigen gebruik wordt vaak gedoogd. De richtlijn is: een klein champignonbakje per persoon (a 250 gram) aan wildpluk. Goed om je hier bewust van te zijn.

  • ●  Officieel moet je toestemming hebben van de grondeigenaar/terreinbeheerder om te mogen plukken. Dus waar kan, vraag hier eerst toestemming voor.

  • ●  Pluk niet in beschermde natuurgebieden! Daar is wildplukken verboden en kunnen boetes worden uitgedeeld.